Imatge

La Boqueria. L’escenari / el escenario

Dissabte passat vam concloure la ruta de l’Agència a la plaça de la Gardunya. La plaça és un nou espai guanyat al què anteriorment era un pàrquing que oferia servei al mercat. El canvi és substancial així com la procedència de persones que es donen cita a la plaça. Arribem a la Gardunya sobre les 10.30h del matí, a aquesta hora els serveis de neteja de l’ajuntament finalitzaven la seva feina mentre recollien restes d’escombraries de la nit, procedent principalment de les persones que van a dormir allà o fan servir l’espai d’improvisat dormitori.

Al llarg del matí l’espai va ser transitat pels treballadors de la Boqueria i el seu personal de servei; a partir de les 12h del migdia l’afluència de públic va augmentar. En la seva major part eren turistes nacionals i estrangers que després de la seva visita al mercat romanien a la plaça descansant. L’hora de dinar va arribar finalment a la Gardunya amb desenes de turistes menjant les porcions servides en el mercat. L’aspecte de menjador públic guanyava a mesura que passava el temps fins que a les 14h tots els seients van quedar plens de gent.

A aquesta hora del migdia, nosaltres desenvolupàvem en paral·lel el debat anunciat entre olor de gambes i refregits. Un panorama que era predictible però que no imaginàvem en aquesta magnitud. El debat es va produir literalment braç a braç amb turistes arribats dels cinc continents, que devoraven els preparats de sushi, les racions de fruita tallada, les creps de totes les mides i formes i fins a un improvisat “botellón” gourmet amb escamarlans. Sobren paraules per descriure la deriva del mercat de la Boqueria, només cal acostar-se per veure-ho.

Parlem de tot això en el debat amb els nostres convidats Miquel Fernández, Jordi Canudas i Daniel Gasol: del Raval, de Ciutat Vella, de com l’expulsió de veïns del barri s’estén com una taca d’oli feia les seves zones limítrofes. El turisme massiu com invasió, canvi d’ús de l’espai públic, requalificació d’edificis com hotels, encariment de l’habitatge i finalment expulsió dels habitants. Comptem també amb la presència de dos especialistes en turisme, un d’ells Lluís Garay.

L’escenari de la Boqueria ens va acompanyar en aquest tancament, juntament amb una parada del recorregut organitzat per Veïns del Gòtic que es va donar cita a la mateixa plaça Gardunya. Va ser el punt final a un projecte itinerant que vam voler compartir amb part de la població flotant que visita la ciutat, molts d’ells es van acostar a la nostra exposició a tafanejar i prendre fotografies. Sempre en trànsit els turistes no descansen, majorment deambulen pel tall de la ciutat donant mostres d’un consum accelerat de temps i espai.

El pasado sábado concluímos la ruta de la Agencia en la plaça de la Gardunya. La plaza es un nuevo espacio ganado a lo que anteriormente era un parquing que ofrecía servicio al mercado. El cambio es substancial así como la procedencia de personas que se dan cita en la plaza. Llegamos a la Gardunya sobre las 10.30h de la mañana, a esa hora los servicios de limpieza del ayuntamiento finalizaban su faena mientras recogían restos de basura de la noche, procedente principalmente de las personas que trasnochan allí o hacen servir el espacio de improvisado dormitorio.

A lo largo de la mañana el espacio fue transitado por los trabajadores de la Boquería y su personal de servicio; a partir de las 12h del mediodía la afluencia de público aumentó. En su mayor parte eran turistas nacionales y extranjeros que tras su visita al mercado permanecían en la plaza descansando. La hora del almuerzo llegó finalmente a la Gardunya con decenas de turistas comiendo las porciones servidas en el mercado. El aspecto de comedor público ganaba a medida que pasaba el tiempo hasta que a las 14h todos los asientos  quedaron repletos de gente.

A esa hora del mediodía nosotros desarrollábamos en paralelo el debate anunciado entre olor a gambas y refritos. Un panorama que era predecible pero que no imaginábamos en tal magnitud. El debate se produjo literamente codo a codo con turistas llegados de los cinco continentes, que devoraban los preparados de sushi, las raciones de fruta cortada, los creps de todos los tamaños y formas y hasta un improvisado botellón gourmet con cigalas . Sobran palabras para describir la deriva del mercado de la Boquería, solo hay que acercarse para verlo.

Hablamos de todo ello en el debate con nuestros invitados Miquel Fernández, Jordi Canudas y Daniel Gasol: del Raval, de Ciutat Vella, de como la expulsión de vecinos del barrio se extiende como una mancha de aceite hacía sus zonas limítrofes. El turismo masivo como invasión, cambio de uso del espacio público, recalificación de edificios como hoteles, encarecimiento de la vivienda y finalmente expulsión de los habitantes. Contamos también con la presencia de dos especialistas en turismo, uno de ellos Lluís Garay.

El escenario de la Boquería nos acompañó en este cierren juntamente con una parada del recorrido organizado por Veïns del Gòtic que se dio cita en la misma plaza Gardunya. Fue el punto final a un proyecto itinerante que quisimos compartir con parte de la población flotante que visita la ciudad, muchos de ellos se acercaron a nuestra exposición a curiosear y tomar fotografías. Siempre en tránsito los turistas no descansan, mayormente deambulan por el filo de la ciudad dando muestras de un consumo acelerado de tiempo y espacio.