Poblenou, un barrio popular

Agència de Turisme Popular a la Biblioteca Manuel Arranz. Poblenou, Districte de Sant Martí.

Divendres 28 de setembre de 17,30 a 20 hores. Carrer del Joncar 35. Antiga fàbrica de Can Saladrigas.

Ens situem amb l’exposició a la plaça d’accés a la biblioteca que ocupa una part de l’antiga fàbrica recuperada de Can Saladrigas. L’edifici reconvertit en equipament públic, alberga diferents usos. Manuel Arranz és el nom que porta la biblioteca en homenatge a qui va ser soci fundador de l’Ateneu Popular La Flor de Maig, pertanyent a una de les entitats cooperatives obreres més important de Catalunya, fundada el 1890 per 16 obrers.

Des del Poblenou el fenomen del turisme adquireix matisos nous. Aquí estan pendents de com evoluciona la Rambla. I és que el que passa a La Rambla, ens explica un treballador de la biblioteca es reprodueix a la rambla del Poblenou i si no fem res afegeix, seguirà la mateixa dinàmica de degradació. Fins fa uns anys aquest passeig central era l’accés natural a la platja, lloc de trobada i passeig veïnal. Avui el panorama de comerços i oferta gastronòmica ha canviat, els cafès i terrasses s’omplen d’un públic antany poc habitual.

El fet de ser front litoral afecta i molt al reclam turístic. Sobretot en relació al preu de l’habitatge, ens comenta una veïna, ja que els preus lluny d’estabilitzar-estan pujant. Proliferen els pisos turístics i els lloguers de vacances a la zona pròxima al front marítim. Després de l’urbanisme especulatiu del 22 @ durant la dècada del 2000, el procés de turistificació del barri condiciona el futur del popular barri obrer.

 

 

Agencia de Turismo Popular en la Biblioteca Manuel Arranz. Pueblo Nuevo, Distrito de Sant Martí.

Viernes 28 de septiembre de 17,30 a 20 horas. Calle del Joncar 35. Antigua fábrica de Can Saladrigas.

Nos situamos con la exposición en la plaza de acceso a la biblioteca que ocupa una parte de la antigua fábrica recuperada de Can Saladrigas. El edificio reconvertido en equipamiento público alberga diferentes usos. Manuel Arranz es el nombre que lleva la biblioteca en homenaje al que fuera socio fundador del Ateneu Popular La Flor de Maig, perteneciente a una de las entidades cooperativas obreras más importante de Catalunya, fundada en 1890 por 16 obreros.

Desde el Poblenou el fenómeno del turismo adquiere matices nuevos. Aquí están pendientes de como evoluciona La Rambla. Y es que lo que pasa en La Rambla, nos explica un trabajador de la biblioteca  se reproduce en la rambla de Poblenou y si no hacemos nada añade, seguirá la misma dinámica de degradación. Hasta hace unos años este paseo central era el acceso natural a la playa, lugar de encuentro y paseo vecinal. Hoy el panorama de comercios y oferta gastronómica ha cambiado, los cafés y terrazas se llenan de un público antaño poco habitual.

El hecho de ser frente litoral afecta y mucho al reclamo turístico. Sobretodo en relación al precio de la vivienda, nos comenta una vecina, pues los precios lejos de estabilizarse están subiendo. Proliferan los pisos turísticos y los alquileres vacacionales en la zona próxima al frente marítimo.  Tras el urbanismo especulativo del 22@ durante la década del 2.000, el proceso de turistificación del barrio condiciona el futuro del popular barrio obrero.