Presentació a la llibreria La Caníbal

LaCanibal

 

Dimecres 18 de febrer de 2015 a les 19,30h.

Presentacio del llibre ¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia! a la llibreria La Caníbal

Comptarem amb la presència i aportacions de Xavier Bassas, Oriol Fontdevila així com  Elvira Pujol i Joan Vila Puig de Sitesize.

Llibreria La Caníbal. Carrer Nàpols 314 Barcelona

Xavier Bassas és coordinador de les Jornades Filosòfiques. Llicenciat en Filologia Clàssica per l’Universitat de Barcelona, continua els seus estudis a la Universitat de la Sorbona IV, on obté una llicenciatura en «Lettres modernes», un D.E.A en Filosofia i, finalment, el doctorat en Llengua francesa i Filosofia, co-dirigit per Jean-Luc Marion (U. de la Sorbona) i per Felipe Martínez Marzoa (U. de Barcelona). El seu treball es divideix en tres àmbits: la recerca sobre el llenguatge en fenomenologia i la seva relació amb l’art i la política; les traduccions de textos francesos (entre els quals destaquen J. Derrida, J.-L. Marion, C. Malabou, J.-L. Nancy, J. Roubaud, R. Daumal), així com també de pel·lícules (J.-L. Godard, M. Duras, E. Rohmer, J. Rouch, Straub-Huillet, entre d’altres); i, finalment, l’edició de llibres (H. Michaux o D. Diderot). Dirigeix dues col·leccions: «Ensayo» a Ellago Ediciones (en co-direcció) i «Pensamiento Atiempo» a Ediciones Casus belli.

Oriol Fontdevila és crític d’art i comissari d’exposicions, que forma part de l’equip gestor de la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya des de l’any 2006, on ha coordinat programes de producció i formació d’artistes emergents. Ha comissariat projectes com Prototips en codi obert, a la Fundació Antoni Tàpies; Arqueologia preventiva a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró de Barcelona; De com convertir un museu en arena, al Museu Joan Abelló de Mollet del Vallès; entre altres. Ha estat responsable del programa d’estudis d’A*DESL en les edicions de 2012-2013 i 2013-2014. El seu treball amb l’equip de Sala d’Art Jove ha estat reconegut amb el Premi d’Arts Visuals Ciutat de Barcelona, 2011, i amb el Premi de l’Associació Catalana de Crítics d’Art, 2009.


[…] Al llibre “¡Catalunya termina aquí! ¡Aquí empieza Múrcia!” hi ha present una part de la història amagada d’aquesta ciutat i d’altres viles properes com ara L’Hospitalet de Llobregat i Sabadell. S’emmarca sobretot en el món àcrata del primer terç del segle XX i en les reivindicacions veïnals dels polígons d’habitatges creats a meitats dels anys seixanta. Tots plegats formem part d’una cultura que ens ha estat amagada, d’una cultura que va ser vençuda per les armes i que ha estat denigrada per tots aquells que volen fer dels Estats i les nacions les seves finques particulars. “¡Catalunya termina aquí! ¡Aqui empieza Mürcia!” Fou una pintada que els militants llibertaris de la Torrassa (L’Hospitalet) van fer l’any 1933 en una paret de la Riera Blanca, en proclamar el comunisme llibertari. La pintada de la La Torrassa és un crit llibertari de negació però també d’afirmació rebel a la manera que ho diu Albert Camus a L’Home rebel.
La publicació no s’atura en els anys anteriors a la Guerra Civil, sinó que explora èpoques més properes però també marcades per la lluita reivindicativa ja fossin vagues laborals o manifestacions veïnals. Sobretot remarquen la lluita reivindicativa de les dones per tal d’aconseguir millores en el seu entorn, ja fossin escola, transport, mercat o metge.
“¡Catalunya termina aquí! ¡Aquí empieza Múrcia!” està marcat per una línea tranversal que mostra com en plena ebullició de l’anarquisme popular a Barcelona i rodalies existeix una societat paral·lela que està construint la societat del demà avui mateix.[…]

Ferran Aisa-Pàmpols

¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia!