Retornar la imatge del lloc conegut // Vila-Puig 125 anys

Vila-Puig-125-anys-St-Quirze(w)

 

Exposició del 125 aniversari del pintor Vila-Puig a Sant Quirze del Vallès

De 12 de desembre a 26 de febrer 2016

Casa de Cultura Vila-Puig.
Carrer pintor Vila-Puig 45
Sant Quirze del Vallès

De dilluns a divedres de 17 a 20h

 

Retornar la imatge del lloc conegut
En commemoració del 125 aniversari del naixement del pintor Vila-Puig, la Casa de cultura Vila-Puig de Sant Quirze del Vallès presenta l’exposició Retornar la imatge del lloc conegut. L’exposició mostra pintures, dibuixos i fotografies de paisatges amb els quals el pintor va mantenir una estreta relació des de la seva infantesa. Els camps i paisatges de Sant Quirze, el bosc de Can Feu i Sant Pau de Riusec a Sabadell són llocs perfectament coneguts per Vila-Puig on després de la seva formació artística hi retorna ja com a pintor. És aleshores quan es superposa a una base emocional i de relació perfectament assentada una nova mirada i capacitat d’observació. La pintura no esdevé llavors un instrument per construir mons imaginaris, sinó que reforça una vinculació existent amb la projecció d’una imatge reconeguda.

El diàleg entre pintures, dibuixos i fotografies que es pot establir en l’exposició, ens permet extreure més detalls sobre la relació de Vila-Puig amb el paisatge. Les fotografies que inclou l’exposició són inèdites i mai han estat mostrades, són exactament coetànies de les pintures i ens ajuden a destriar allò que el pintor considerava essencial en les seves obres i a reconèixer molts més aspectes que envoltaven la seva vinculació amb aquests llocs. La pintura d’un camp de blat a Sant Quirze amb la palla recollida en garberes, la podem ara complementar amb les fotografies dels pagesos treballant en aquest mateix camp, identificar-los i imaginar una gran familiaritat entre els pagesos i el pintor. L’obra pictòrica ens proporciona una experiència estètica i emocional completa, a la que podem ara afegir la constatació d’una mirada complementària que el pintor realitzava in situ. Les imatges fotogràfiques de Vila-Puig revelen les circumstàncies, els detalls i les relacions que configuren aquests paisatges pintats.

Els actes de commemoració del 125 aniversari de Vila-Puig a Sant Quirze inclouen a més d’aquesta exposició i les activitats associades a la mateixa el programa “REPLAY>> Vila-Puig” que consta d’activitats adreçades a les escoles de la població, visites guiades a la Casa Vila-Puig i un taller laboratori específic per als alumnes de l’Escola d’adults.

REplay>> Vila-Puig és una proposta de taller-laboratori, un espai d’investigació i aprenentatge per interpretar i experimentar el territori de Sant Quirze a partir de l’obra del pintor Vila-Puig. El taller està adreçat als alumnes de l’Escola Municipal d’Adults l’Olivera i obert a tota la ciutadania. Per participar-hi no cal tenir coneixements, ni habilitats artístiques prèvies. El taller laboratori s’inicia a principis de gener i durarà fins a finals de març. Les sessions seran d’un dia a la setmana a la Casa Vila-Puig.

Casa de Cultura Vila-Puig