Safari entre la multitudTaller Safari Família. 30 de novembre 2019

El passat dissabte vàrem sortir de Safari a la Sagrada Família. Auscultar el lloc és fer-ho imprevisible! Vàrem partir del Centre Cívic i d’allà ens vam dirigir a la plaça Gaudí. El grup es va dispersar i cada persona va fer servir diferents eines per aproximar-se amb nous ulls a l’esdeveniment turístic. El taller coincidia amb la Festa major de Tardor del barri i els carrers anaven plens de gom a gom entre la fira i les propostes sorgides per animar la festa. Fins i tot a la plaça Gaudí es va fer un reservat per activitats infantils en un dels laterals del carrer Provença. I mentre les àvies i avis jugaven a petanca i ocupaven la banda nord a tocar de les façanes de habitatges, els turistes es feien fotos tot posant damunt el mur de pedra que cerca el llac.

Les instantànies recollides del Safari són múltiples i variades com nacionalitats i procedències arriben a l’indret. Fins i tot vam poder enxampar a una turista fent fotos entre l’herba crescuda de la vegetació, fent honor al títol del taller. Entre la multitud també estaven els venedors de bíblies, just davant de l’entrada a la visita del temple, al carrer Marina. No imaginem millor lloc per a ells a tota Barcelona!

Una de les participants del taller ens apuntava l’observació afinada de la perspectiva en alçada de la Sagrada Família. En allà on hi ha arbres hi ha clarianes de gent i es pot circular. A la que surts de l’arbrat s’obre el cel i apareix la verticalitat del temple, en aquí para tothom i en idèntica posició alcen els ulls a contemplar les vertiginoses torres de Gaudí. Primer és fer la foto i després la feina de revisar com ha quedat la imatge. I és que els turistes caminen i es mouen per l’espai capturant l’instant amb els mòbils. Gestionar després els arxius requereix temps i els visitants que acaben de posar amb el rerefons de la Sagrada Família no marxen del lloc sense assegurar-se que la foto els hi satisfà.

Si pares l’oïda pots registrar quantitat de llengües, gent vinguda de tot arreu. Una altra cosa es anar sentint els guies explicar la seva versió sobre el monument, donant dades, xifres i detalls van fent la volta per acabar entrant pel carrer Marina. En aquest punt d’accés també es troba l’entrada a la botiga, custodiada per la seguretat del temple, i una entrada reservada per a grups. Si un para l’ull atent, es pot esbrinar davant el caòtic flux de gent, un ordre en la disposició de les entrades i sortides que facilita que el temple pugui ser visitat pel màxim nombre de persones.

L’actitud dels que es miren a distància la monumental façana del naixement, ens aboca a entrar en les narratives del viatge dels turistes. Gent relaxada, gent que gaudeix, passeja, gira de pressa… els dibuixos d’una de les participants reflecteix la vida i activitat que es desplega en uns pocs metres quadrats de terra a tocar de la icona barcelonina.

Tot un món de detalls en miniatura si ens parem a observar la quantitat de souvenirs que es vénen a peu de carrer per acontentar els viatgers. Medalles, clauers, imams de nevera, assortit de ventalls, mocadors, figuretes, postals i merchandising de tota mena amb el perfil inconfusible de la Sagrada Família.

Una de les coses més impactants són els grups, vàrem comentar en la roda d’intercanvi final. Els veus venir de lluny, són grups de més de 15 persones, que en moure’s per l’espai limitat de l’accés a la part alta de la plaça Gaudí, ocupen literalment tota l’amplada. Fins i tot un col·lectiu de motoristes vestits per l’ocasió demanava a la venedora de souvenirs que s’apartés momentàniament per no sortir en la foto de grup. És fàcil suposar que nosaltres mateixos aquest matí hem sortit a la foto de cap turista. De segur que hem estat retratats d’una manera o altra entre la multitud, el caçador caçat.

Safari entre la multitud

Taller Safari Familia. 30 de noviembre 2019

El pasado sábado salimos de Safari a la Sagrada Familia. Auscultar el lugar es hacerlo imprevisible! Partimos del Centro Cívico y de allí nos dirigimos a la plaza Gaudí. El grupo se dispersó y cada persona usó diferentes herramientas para aproximarse con nuevos ojos al evento turístico. El taller coincidía con la Fiesta mayor de otoño del barrio y las calles iban llenas hasta los topes entre la feria y las propuestas de ocio surgidas para animar la fiesta. Incluso en la plaza Gaudí se hizo un espacio reservado para actividades infantiles en uno de los laterales de la calle Provenza. Y mientras las abuelas y abuelos jugaban a petanca y ocupaban el lado norte junto a las fachadas de viviendas, los turistas se hacían fotos posando encima del muro de piedra que rodea el lago.

Las instantáneas recogidas del Safari son múltiples y variadas como nacionalidades y procedencias llegan al lugar. Incluso pudimos pillar a una turista haciendo fotos entre la hierba crecida de la vegetación, haciendo honor al título del taller. Entre la multitud también estaban los vendedores de biblias, justo delante de la entrada a la visita del templo, en la calle Marina. No imaginamos mejor lugar para ellos en toda Barcelona!

Una de las participantes del taller nos apuntaba la observación afinada de la perspectiva en altura de la Sagrada Familia. En donde hay árboles hay claros de gente y se puede circular. En la que sales del arbolado se abre el cielo y aparece la verticalidad del templo, en aquí para todo el mundo y en idéntica posición alzan los ojos a contemplar las vertiginosas torres de Gaudí. Primero es hacer la foto y después el trabajo de revisar cómo ha quedado la imagen. Y es que los turistas caminan y se mueven por el espacio capturando el instante con los móviles. Gestionar después los archivos requiere tiempo y los visitantes que acaban de posar con el trasfondo de la Sagrada Familia no abandonan el lugar sin asegurarse de que la foto les satisface.

Si prestas atención puedes registrar cantidad de lenguas, gente venida de todas partes. Otra cosa es ir escuchando los guías explicar su versión sobre el monumento, dando datos, cifras y detalles van circulando para acabar entrando por la calle Marina. En este punto de acceso también se encuentra la entrada a la tienda, custodiada por la seguridad del templo, y otra entrada reservada para grupos. Si uno se fija atentamente, se puede averiguar ante el caótico flujo de gente, un orden en la disposición de las entradas y salidas que facilita que el templo pueda ser visitado por el máximo número de personas.

La actitud de los que se miran a distancia la monumental fachada del nacimiento, nos lleva a entrar en las narrativas del viaje de los turistas. Gente relajada, gente que disfruta, pasea, gira deprisa … los dibujos de una de las participantes refleja la vida y actividad que se desarrolla en unos pocos metros cuadrados de tierra a tocar del icono barcelonés.

Todo un mundo de detalles en miniatura aparece, si nos paramos a observar la cantidad de souvenirs que se venden a pie de calle para contentar a los viajeros. Medallas, llaveros, imanes de nevera, surtido de abanicos, pañuelos, figuritas, postales y merchandising de todo tipo con el perfil inconfundible de la Sagrada Familia.

Una de las cosas más impactantes son los grupos, comentamos en la rueda de intercambio final. Los ves venir de lejos, son grupos de más de 15 personas, que al moverse por el espacio limitado del acceso a la parte alta de la plaza Gaudí, ocupan literalmente toda la anchura. Incluso un colectivo de motoristas vestidos para la ocasión pedía a la vendedora de souvenirs que se apartara momentáneamente para no salir en la foto de grupo. Es fácil suponer que nosotros mismos esta mañana hemos salido en la foto de algún turista. Seguro que hemos sido retratados de una manera u otra entre la multitud, el cazador cazado.