Avui fa una setmana que es va realitzar l’acció LLUM * LUZ. La performance sorgida del taller Teleidoscòpi(c) va començar puntual a les 18h. L’excepcionalitat la va marcar l’arribada per sorpresa aquest mateix dia del bestiari tradicional que acompanya Santa Eulàlia i que es va repartir al llarg del passatge minuts després de finalitzar l’acció. Tal coincidència va produir alguna variació en el recorregut final, ja que la porta exterior a la plaça Sant Galdric va romandre tancada, doncs s’havia disposat d’un escenari amb dues de les 10 mulasses arribades de tot Catalunya per a l’ocasió.
L’acte performatiu va ser potent i va deixar a les fosques i en silenci el passatge del Palau de La VIrreina, tan sols il·luminat per la llum de les espelmes, les quals havien estat enceses prèviament al costat de la porta d’accés a l’edifici formant una roda de llum. Les coincidències no són casuals i l’acció a part de retre culte a la data astronòmica que marca la meitat del calendari entre el solstici d’hivern i l’equinocci de primavera, va ser el preàmbul a l’arribada imminent d’una exposició singular. la que reuneix una de les peces més antigues de la cultura festiva popular de la ciutat. Les mulasses són conegudes en la tradició com mules o mules feres, consisteixen en construccions de fusta cobertes de tela i portades per homes. Habitualment s’obren pas traient foc o coets per la boca. La Mulassa de Barcelona està documentada el 1601 com bèstia de foc que encapçalava processons i celebracions.
Després d’un recorregut concatenat, encapçalat per la llum travessant l’espai del passatge i l’escala noble que condueix a la planta expositiva; l’acció va generar mitjançant micro moviments una segona roda de llum amb l’intercanvi de candeles a la part fonda del passatge. Transcorreguts 30 minuts de cerimònia silenciosa el grup, format per 14 persones i articulat com un sol cos, va sortir a l’exterior interpel·lant amb la seva presència als vianants de la Rambla. La performance va concloure en la part central del pati amb una ofrena d’espelmes disposades en cercle donant pas al nou cicle de llum.