Crònica recorregut DESBORDAMENTS 3
#Riera de Rubí

*en castellano a continuación

(Fotografies de Sebastià Masramon i Sitesize)

El tercer recorregut de record de les riuades del 1962 el realitzem seguint la riera de Rubí el dissabte 17 de desembre del 2022. En aquesta ciutat l’impacte i les conseqüències de les riuades van ser molt importants. Rubí era una petita vila agrícola que començava a acollir indústries i també l’afluència de nous habitants atrets per la possibilitat de feina. Al costat de la riera estaven situades algunes de les indústries i també uns barris incipients com el de l’Escardibol que la crescuda va fer desaparèixer. El pont vell, com en altres indrets de les conques, va fer de dic i i no va suportar la forta crescuda que venia de totes les rieres de Terrassa. La destrossa va ser molt considerable i el nombre de morts i afectats considerable.

El grup nombrós que ens hem aplegat aquests matí mig plujós ho fem a la plaça de l’estació de ferrocarrils. Molt a prop del barri que porta per nom 25 de setembre i que va ser construït per acollir als damnificats de les riuades i referència explicita a la data del desastre. Algunes de les participants repeteixen i han seguit els tres recorreguts que hem organitzat, són fotògrafs, caminadores apassionades pel paisatge i la descoberta de nous racons, de l’experiència directa de la ciutat mixta i complexa que recorrem.

El recorregut és conduït per Albert Gusi, fotògraf i artista apassionat per la dimensió creativa i cultural del paisatge. I també veí de Castellbisbal i per tant, coneix perfectament aquesta contrada i la transformació que ha sofert en les últimes dècades. De ser un paisatge eminentment agrícola a suportar la concentració més gran d’infraestructures i polígons industrials i grans factories. Veí del Poligonès com li agrada anomenar a la comarca i per extensió a tota la regió metropolitana de Barcelona. Som fils del poligonès que no deixem d’observar amb sorpresa aquest territori, en aquest moment, en què està mutant cap a una nova condició hibrida encara sense nom i sobretot sense referències d’identitat palpables. En el fons aquest recorregut explora un altre ancoratge, busca reconnectar amb les aigües de la riera de Rubí com si fos un flux que ens lliuri al corpus viu d’una memòria antiga. Tanmateix, com veurem, les aigües no són el que semblen.

El descens arran de la riera l’hem de fer caminant per l’interior dels molts polígons industrials del municipi de Rubí que barren l’accés a la llera. En ser dissabte, els carrers i les rotondes són buides, és una ciutat aparentment fantasmal. No té res a veure amb el brogit i col·lapse que sofreix cada dia feiner en els quals, els restaurants del polígon ja serveixen esmorzars a les cinc de la matinada i les cues de cotxes i camions per entrar i sortir són constants. Algunes fàbriques no tanquen mai, tenen torns dia i nit, feiners i festius. Dipòsits, xemeneies, plantes de tractament i algun abocament legal o il·legal a la riera. Arribem davant de l’estació depuradora de Rubí que es troba a l’altra riba de la riera. Fem una pausa en el recorregut i aprofitem per a comentar aspectes lligats a l’aigua i la qualitat natural de la riera.

Des del pont que hem travessat per començar el recorregut hem pogut veure la llera de la riera. En un tram superior sembla portar poca aigua, però tot seguit en un punt més baix, apareix una gran aportació d’aigua que no ve de la llera sinó d’un altre lloc. D’on ve aquesta aigua? Quina circulació ha tingut? La condició fluvial metropolitana està sotmesa a un cúmul de transvasament no només líquids, també culturals. Contempla operacions d’aparença múltiple, simulacions de versemblança natural per a consciències dòcils. Sembla que només un vint per cent de l’aigua que porta la riera és d’afluència natural. Tota la resta és d’aportacions diverses corresponents a aquests transvasaments de conques que es produeix per mitjà de les conduccions que de la xarxa s’introdueixen a les factories i a les cases, que circulen per processos aquosos domèstics i industrials abans d’arribar a les depuradores. Les depuradores actualment, en l’episodi de sequera que estem vivint, estan retornant a les lleres dels rius gran quantitat d’aigua per tal de mantenir el cabal necessari per a la biodiversitat, donat que els embassaments estant buidant-se i no poden abocar l’aigua riu avall. Tenim així rius de depuradora i són aquestes estacions de filtratge i neteja de l’aigua els grans monuments de les conques fluvials metropolitanes. Ens quedem una estona conversant davant de la depuradora que emergeix com una aparició.

A partir d’aquest moment deixem els polígons industrials i entrem directament a la llera de la riera. Transitem per camins de fang entre canyissars que van resseguint el meandre, en entrar al municipi de Castellbisbal. Les converses que tenim mentre caminem no estan molt allunyades de les operacions de versemblança que apliquem a la condició de l’aigua postnatural. Entre els molts fotògrafs del grup apareix una inquietud real que s’ha anat confirmant aquest any, les aplicacions de la intel·ligència artificial a la creació de texts i imatges. Ja no és una hipòtesi, estem ja en les aplicacions pràctiques a tots els nivells dels formats de comunicació que utilitzem. Així com l’aigua que veiem no és l’aigua què és, les imatges i els texts que podem llegir sense problema no són les imatges que semblen. O potser només semblen, perquè no cal que siguin com les hem pensat i realitzat fins ara. L’imaginari s’ha consumat i els recorreguts productius són immaterials i logarítmics. Obrim l’aixeta i en surt aigua, escrivim unes paraules claus i l’algoritme emet un raig d’imatges. Per processar tot això, potser podríem connectar els dos simulacres per no perdre peu del tot.

El barri del Canyet de Castellbisbal està a tocar de la riera. El 1962 va rebre directament els afectes de la riuada amb importants danys, el pont de Castellbisbal va ser arrancat. Albert Gusi ens comenta que el restaurant Cal Pupinet va començar en aquell moment, en servir menjar als treballadors que feien les feines de reparació dels efectes de les riuades. Després del Canyet ens acostem a la desembocadura de la riera de Rubí al riu Llobregat. És també el punt en què conflueixen tots els viaductes de les autopistes que agafen el corredor del Vallès venint del sud o de Barcelona. És una de les grans confluències entre rius que es dona a la conca del Llobregat. En el punt estratègic d’aquesta unió des de sempre, s’han situat elements destacats. Visitem la masia de Can Pedrerol de baix i comprovem que ja va ser una valuosa vila romana, una finca agrícola que conserva una ermita del segle XII. També un celler modernista que mostra la importància que el cultiu de la vinya tenia en totes aquestes comarques abans de la fil·loxera i de la plaga industrial. La masia queda ara sota el viaducte, capes de temps s’hi superposen i el flux crucial és ara el de les mercaderies que passen per sobre dins de milers de camions diaris direcció cap al nord d’Europa. I, per altra banda el flux de la riera s’atura. Davant de la masia un improvisat dic de grava barra el pas de l’aigua i genera una extensa làmina d’aigua on es banyen estranyament les gavines. Ens expliquen que a causa del sospitós estat de contaminació de les aigües de la riera, aquestes no s’aboquen directament al riu per no contaminar els aqüífers del Llobregat. L’aigua és desviada a un canal que la porta més avall cap a la depuradora del Llobregat, utilitzant part de la traça del canal de la infanta.

Caminem ara si, per l’interior de la llera seca de la riera. Per sota de viaductes de l’enllaç de la Nacional 2, dels del tren d’alta velocitat i el tren de Rodalies. El canvi d’escala és enorme i el salt d’escala en velocitat també. Fluxos ràpids enfront de passes lentes pels terres de graves de la llera. Són llocs que hem transitat per aquestes vies elevades moltes vegades i sobta ara dimensionar la realitat a peu de terreny, aturar el temps del trànsit i arrelar una sensació primigènia de descobriment d’un cos territorial latent. La descoberta no és del lloc, és de la sensació de poder tornar a generar sentit territorial des d’aquesta escala i contacte. Desapareixen els fluxos i retornen les qualitats, els camins i els marges, les terres agrícoles tradicionals amb cultius semiabandonats. Perdem els enllaços trans-internacionals que només connecten punts i ens aturem en el tacte que pot mesurar petits moviments, moments quasi imperceptibles que són els dels segles, mil·lennis de riu modelant els meandres i fertilitzant la llera amb llims del riu llòbrec i vermellós.

>>>>

Crónica DESBORDAMIENTOS 3

Aguas depuradas y tráficos logísticos

#Riera de Rubí

El tercer recorrido de recuerdo de las riadas de 1962 lo realizamos siguiendo la riera de Rubí el sábado 17 de diciembre de 2022. En esta ciudad el impacto y las consecuencias de las riadas fueron muy importantes. Rubí era una pequeña villa agrícola que empezaba a albergar industrias y también la afluencia de nuevos habitantes atraídos por la posibilidad de trabajo. Al lado de la riera estaban situadas algunas de las industrias y también unos barrios incipientes como el del Escardibol que la crecida hizo desaparecer. El puente viejo, como en otros lugares de las cuencas, hizo de dique y no soportó la fuerte crecida que venía de todas las rieras de Terrassa. El destrozo fue muy considerable y el número de fallecidos y afectados considerable.

El grupo numeroso que nos hemos reunido esta mañana medio lluvioso lo hacemos en la plaza de la estación de ferrocarrils. Muy cerca del barrio que lleva por nombre 25 de septiembre y fue construido para acoger a los damnificados de las riadas y referencia explicita a la fecha del desastre. Algunas de las participantes repiten y han seguido los tres recorridos que hemos organizado, son fotógrafos, andadoras apasionadas por el paisaje y el descubrimiento de nuevos rincones, de la experiencia directa de la ciudad mixta y compleja que recorremos.

El recorrido es conducido por Albert Gusi, fotógrafo y artista apasionado por la dimensión creativa y cultural del paisaje. Y también vecino de Castellbisbal y por tanto, conoce perfectamente esta región y la transformación que ha sufrido en las últimas décadas. De ser un paisaje eminentemente agrícola a soportar la mayor concentración de infraestructuras y polígonos industriales y grandes factorías. Vecino del poligonés como le gusta llamar a la comarca y por extensión a toda la región metropolitana de Barcelona. Somos hijos del poligonés que no dejamos de observar con asombro este territorio, en este momento, en el que está mutando hacia una nueva condición híbrida aún sin nombre y sobre todo sin referencias de identidad palpables. En el fondo este recorrido explora otro anclaje, busca reconectar con las aguas de la riera de Rubí como si fuera un flujo que nos entregue al corpus vivo de una memoria antigua. Sin embargo, como veremos, las aguas no son lo que parecen.

El descenso bordeando la riera debemos hacerlo caminando por el interior de los muchos polígonos industriales del municipio de Rubí que cierran el acceso al cauce. Al ser el sábado, las calles y las rotondas están vacías, es una ciudad aparentemente fantasmal. Nada tiene que ver con el ruido y colapso que sufre cada día laborable en los que, los restaurantes del polígono ya sirven desayunos a las cinco de la madrugada y las colas de coches y camiones para entrar y salir son constantes. Algunas fábricas no cierran nunca, tienen turnos día y noche, laborables y festivos. Depósitos, chimeneas, plantas de tratamiento y algún vertido legal o ilegal en la riera. Llegamos delante de la estación depuradora de Rubí que se encuentra en la otra orilla de la riera. Hacemos una pausa en el recorrido y aprovechamos para comentar aspectos ligados al agua y la calidad natural de la riera. Desde el puente que hemos atravesado para empezar el recorrido hemos podido ver el cauce de la riera. En un tramo superior parece llevar poca agua, pero seguidamente en un punto más bajo, aparece un gran aporte de agua que no viene del cauce sino de otro sitio. ¿De dónde viene esta agua? ¿Qué circulación ha tenido? La condición fluvial metropolitana está sometida a un cúmulo de trasvase no sólo líquidos, también culturales. Contempla operaciones de apariencia múltiple, simulaciones de verosimilitud natural para conciencias dóciles. Parece que sólo un veinte por ciento del agua que lleva el arroyo es de afluencia natural. Todo lo demás es de aportaciones diversas correspondientes a estos trasvases de cuencas que se produce por medio de las conducciones que de la red se introducen en las factorías y en las casas, que circulan por procesos acuosos domésticos e industriales antes de llegar a las depuradoras. Las depuradoras actualmente, en el episodio de sequía que estamos viviendo, están devolviendo a los cauces de los ríos gran cantidad de agua para mantener el caudal necesario para la biodiversidad, dado que los embalses están vaciándose y no pueden verterse el agua río abajo. Tenemos así ríos de depuradora y son estas estaciones de filtrado y limpieza del agua los grandes monumentos de las cuencas fluviales metropolitanas. Nos quedamos un rato conversando frente a la depuradora que emerge como una aparición.

A partir de ese momento dejamos los polígonos industriales y entramos directamente en el lecho de la riera. Transitamos por caminos de barro entre cañizales que van siguiendo el meandro, al entrar en el municipio de Castellbisbal. Las conversaciones que tenemos mientras caminamos no están muy alejadas de las operaciones de verosimilitud que aplicamos a la condición del agua postnatural. Entre los muchos fotógrafos del grupo aparece una inquietud real que se ha confirmado este año, las aplicaciones de la inteligencia artificial a la creación de textos e imágenes. Ya no es una hipótesis, estamos ya en las aplicaciones prácticas en todos los niveles de los formatos de comunicación que utilizamos. Así como el agua que vemos no es el agua que es, las imágenes y los textos que podemos leer sin problema no son las imágenes que parecen. O quizás sólo parecen, porque no hace falta que sean como las hemos pensado y realizado hasta ahora. El imaginario se ha consumado y los recorridos productivos son inmateriales y logarítmicos. Abrimos el grifo y sale agua, escribimos unas palabras claves y el algoritmo emite un chorro de imágenes. Para procesar todo esto, quizás podríamos conectar los dos simulacros para no perder del todo pie.

El barrio del Canyet de Castellbisbal está junto a la riera. En 1962 recibió directamente los afectos de la riada con importantes daños, el puente de Castellbisbal fue arrancado. Albert Gusi nos comenta que el restaurante Cal Pupinet empezó en ese momento, al servir comida a los trabajadores que hacían los trabajos de reparación de los efectos de las riadas. Después del Canyet nos acercamos a la desembocadura de la riera de Rubí en el río Llobregat. Es también el punto en el que confluyen todos los viaductos de las autopistas que cogen el corredor del Vallès viniendo del sur o de Barcelona. Es una de las grandes confluencias entre ríos que se da en la cuenca del Llobregat. En el punto estratégico de esta unión desde siempre, se han situado elementos destacados. Visitamos la masía de Can Pedrerol de abajo y comprobamos que ya fue una valiosa villa romana, una finca agrícola que conserva una ermita del siglo XII. También una bodega modernista que muestra la importancia que el cultivo del viñedo tenía en todas estas comarcas antes de la filoxera y de la plaga industrial. La masía queda ahora bajo el viaducto, capas de tiempo se superponen y el flujo crucial es ahora el de las mercancías que pasan por encima de miles de camiones diarios en dirección hacia el norte de Europa. Y, por otra parte, el flujo de la riera se detiene. Delante de la masía un improvisado dique de grava cierra el paso del agua y genera una extensa lámina de agua donde se bañan extrañamente las gaviotas. Nos explican que debido al sospechoso estado de contaminación de las aguas de la riera, éstas no se vierten directamente al río para no contaminar los acuíferos del Llobregat. El agua es desviada a un canal que la lleva más abajo hacia la depuradora del Llobregat, utilizando parte de la traza del canal de la infanta.

Caminamos ahora si, por el interior del cauce seco de la riera. Por debajo de viaductos del enlace de la Nacional 2, de los del tren de alta velocidad y el tren de Cercanías. El cambio de escala es enorme y el salto de escala en velocidad también. Flujos rápidos frente a pasos lentos por los suelos de gravas del cauce. Son lugares que hemos transitado por estas vías elevadas muchas veces y repente ahora, dimensionar la realidad a pie de terreno, detener el tiempo del tráfico y arraigar una sensación primigenia de descubrimiento de un cuerpo territorial latente. El descubrimiento no es del sitio, es de la sensación de poder volver a generar sentido territorial desde esta escala y contacto. Desaparecen los flujos y vuelven las cualidades, caminos y márgenes, tierras agrícolas tradicionales con cultivos semiabandonados. Perdemos los enlaces trans-internacionales que sólo conectan puntos y nos detenemos en el tacto que puede medir pequeños movimientos, momentos casi imperceptibles que son los de los siglos, milenios de río moldeando los meandros y fertilizando el cauce con limos del río lóbrego y rojizo .