Les 3 vies de l’aigua o el corredor biocultural del Baix Llobregat.

Laboratori de recerca creativa. Inscripcions obertes

Una proposta de Sitesize
amb el suport del Centre d’Art Tecla Sala
i el Districte Cultural de L’Hospitalet de Llobregat

——————–

Les 3 vies de l’aigua es planteja com un laboratori creatiu sobre els antics camins que sortint de Barcelona i seguint el riu Llobregat es dirigien a la muntanya de Montserrat. L’antiga traça original es pot resseguir encara entre infraestructures i urbanitzacions, en paral·lel al riu Llobregat. El Laboratori tractarà de ressituar els rastres dels camins perduts al llarg del temps, per redibuixar una hipòtesi de treball i relectura crítica de l’espai metropolità. La proposta parteix d’una nova visió del territori que ens acosta al Llobregat com a corredor biocultural únic i aglutinador d’una cosmovisió arrelada. Els diferents estrats culturals, espirituals, històrics, presents i absents ens interpel·len en la reconstrucció dels antics camins, alhora que es relliguen amb el curs del riu.

El Laboratori explorarà connexions entre tres eixos de treball: el riu Llobregat, els camins i la construcció cultural del territori. Per tal de comprendre l’estat actual dels rius i el seu entorn com a reflex d’un procés de degradació de les societats humanes que està en vies de reparació.

Aquest laboratori es desenvolupa dins el marc del Museu Viu de les conques metropolitanes en la seva segona edició, una iniciativa de Sitesize que compta amb una xarxa col·laborativa internacional.

#MuseuViuconques #BaixLlobregat
#cosmologiesarrelades #corredorsbioculturals

>Context:

Fa un segle que Barcelona annexionava les terres de L’Hospitalet i arribava fins al Llobregat. Els dos rius (Llobregat i Besòs) eren alhora límits i marges d’una ciutat industrial, abocadors insalubres i clavegueres. Anegats per la contaminació i restringit el seu accés públic, els rius van romandre en l’oblit. La seva desaparició de l’imaginari urbà obeïa a una sobreexplotació dels recursos naturals al servei de la societat de consum. Encara avui resten en l’oblit i pateixen els danys de la globalització i les seves infraestructures comunicatives (aeroports, ports internacionals, vials i autopistes) que amenacen el seu fràgil ecosistema. La necessitat de la proposta és la d’avançar nous tipus possibles de pràctiques culturals i de relació comunitària enfront del procés de fragmentació territorial i cultural de la nostra societat. Les fronteres culturals i els marges territorials són avui dia més apressants encara en els entorns dels rius, sovint recuperats o en vies de recuperació ambiental, però abandonats com a lloc de relació i identitat comunitària. Després d’un segle de la intensiva industrialització i urbanització de tota l’àrea metropolitana, assistim a un període on s’obren oportunitats per capgirar aquesta situació d’oblit. Ara ens cal explorar totes les eines i recursos disponibles, per a compartir formes de relació identitària, de reconeixement i protecció dels rius des d’una perspectiva cultural comunitària.

La crisi ecològica i deteriorament de la natura, la subordinació de les dones i la invisibilització dels processos naturals, son resultat de la societat capitalista. Aquesta pressa de consciència qüestiona la noció de progrés, el pensament únic i anuncia la fi de les societats capitalistes occidentals. Altres cosmovisions no occidentals han establert relacions sostingudes de reciprocitat amb el seu entorn. Les cultures dels pobles originaris invoquen aquest vincle amb tots els éssers vius del qual els éssers humans en formem part. Per aquestes tradicions tot és manifestació de vida, les muntanyes, els mars, els rius esdevenen energies vives amb les quals ens podem comunicar. D’igual manera per l’eco-feminisme sorgit als anys vuitanta, la natura i la vida es vincula a una dimensió sagrada. Incorporar aquesta dimensió en el territori densament antropitzat de la regió de Barcelona, possibilita altres formes de relacionar-nos amb el que està viu, i és per a nosaltres la nova condició metropolitana. El projecte Museu Viu de les Conques metropolitanes pren cos en les formes i postulats de l’eco-feminisme entenent la seva pràctica com a via d’exploració artística i cultural d’abast comunitari.

>Objectius del Laboratori:

-Deconstruir la nostra mirada altament fragmentada del territori metropolità de la regió de Barcelona, enllaçant amb les forces vives lligades al riu Llobregat i les traces històriques del desplaçament humà.

-Connectar les cosmologies i els hàbitats humans sedimentats al llarg del temps en la vall baixa del Llobregat.

-Rellegir la correspondència entre aigua – habitat, sota les exigències de l’emergència climàtica actual i en relació amb les construccions culturals d’altres moments històrics.

-Establir un diàleg i una pràctica entre els participants del Laboratori, per a la producció de documents d’activació i imaginació potencial sobre el territori fluvial de la regió metropolitana.

-Compartir les accions de recerca realitzades en un format de presentació pública al mateix Centre Tecla Sala.

La mateixa idea de transvasament a la que dediquem la segona edició del Museu Viu, aplega la intenció de corresponsabilitat amb el territori, entès com una relació d’iguals. Entre la natura i les comunitats humanes està per configurar-se una nova relació inspirada en les cosmologies indígenes i l’ecofeminisme.

>Convidats:

Francesc Magrinyà
Enginyer de camins i analista urbà de la ciutat i la regió metropolitana de Barcelona. Va ser comissari de l’any Cerdà, és professor i autor de nombrosos llibres i estudis.

Mireia Gargallo
Pelegrina i impulsora del Camí de Sant Jaume a Barcelona, Terrassa i Sabadell. És hospitalera a l’Alberg de Pelegrins del Santuari de Montserrat. Participa activament en xarxes internacionals de pelegrinatge.

Albert Gusi
Fotògraf d’art i paisatge, realitza les seves intervencions a partir d’accions en el territori. Gran coneixedor del Baix Llobregat i la seva transformació.

>Calendari:

Inici del Laboratori dimarts 7 de novembre
horari de les sessions: 17.30h a 20.30h

El Laboratori es desenvoluparà tots els dimarts del 7 de novembre al 19 de desembre. Horari de les sessions de 17.30h a 20.30h.

Les sessions tindran lloc al Centre d’Art Tecla Sala i en diverses sortides.

6 sessions de Laboratori

sessió 1: 7 de novembre – Tecla Sala
Introducció: Les 3 vies de l’aigua

sessió 2: 14 de novembre – Tecla Sala
Aigua i ciutat. Imaginaris de l’aigua i la ciutat metropolitana

sessió 3: 21 de novembre – sortida
Cosmogonies hídriques

sessió 4: 28 de novembre – Tecla Sala
Condició biocultural. Aigua i memòria

sessió 5: 12 de desembre – sortida
Rutes, camins i vies híbrides
Confluències: nusos viaris i afluències fluvials

sessió 6: 19 de desembre – Tecla Sala
Mirades i enfocs creatius dels corredors bioculturals

Es preveu una sessió publica de retorn al Centre d’Art Tecla Sala durant el mes de gener de 2024.

>Inscripcions:

La convocatòria de Laboratori s’adreça a creadors, investigadors, artistes i persones que volen desenvolupar una recerca creativa en l’àmbit territorial del Baix Llobregat. El perfil dels participants del Laboratori pot ser artístic, científic i/o social. La tria de les persones es farà de forma que es configuri un grup de taller el màxim d’interdisciplinari i heterogeni.

La inscripció és gratuïta.

Per inscriure’s caldrà enviar una carta de motivació al mail:
info@sitesize.net