La proposta parteix de la consideració de les conques del Besòs i el Llobregat com a agents creatius configuradors de paisatge. Associats en aquesta geografia s’han establert al llarg de mil·lennis corredors naturals, assentament humans i ecosistemes híbrids.

En el reconeixement de la seva riquesa i diversitat el Museu pren una forma polièdrica que es manifesta en les singularitats dels llocs i dels éssers que l’habiten. La tasca principal del Museu és la de fer emergir i prevaldre formes de relació, maneres de fer i biodiversitat creativa relacionada en ambdues conques. El conjunt del llegat passat, present i futur que acull el Museu es conforma com a patrimoni material i immaterial de les conques. La seva missió es donar cabuda a la creativitat manifesta en un context de crisi climàtica i transformació accelerada del territori. De la mateixa manera el Museu es vertebra com un node comunicatiu amb altres conques bio-regionals d’arreu del món. La finalitat de la proposta és la de donar impuls a la creació d’un Museu com a espai bio-cultural de les conques fluvials, amb la missió de sedimentar i acumular estrats de vida i memòria vinculats als rius Llobregat i Besòs.

Quin Museu ?

Per diverses raons creiem que cal recuperar o resignificar el sentit profund de la idea de Museu. El Museu com a santuari de les Muses és el lloc on aquelles eren invocades, l’altar on eren realitzats els ofertoris. Els rituals amb els quals s’establien els lligams propicis per a escoltar les seves veus. Veus que murmuraven idees i inspiraven a les persones que les invocaven. Diuen que Pitàgores aconsella als habitants de Crotona que aixequessin un altar a les Muses al centre de la ciutat per tal d’impulsar l’harmonia cívica i l’aprenentatge. És d’aquestes Muses que ve el coneixement que crea una condició harmònica entre nosaltres, i entre nosaltres i el món. Aquest Museu enllaça amb un altre que resta oblidat encara que és més proper. És el Museu Cívic que va promoure Patrick Geddes a Edimburg a inicis del segle XX per tal de pensar i construir col·lectivament les ciutats. Eren aquells llocs on una comunitat concentrava les fonts del seu coneixement i les posava a l’abast d’una interacció lliure de qualsevol persona per a impulsar les decisions i millores necessàries. Un Museu entès des d’una escolta harmònica entre les emergències a solucionar i els exemples que el coneixement del moment oferia. Les idees de Patrick Geddes arriben al jove Cebrià de Montoliu que ja el 1913 impulsarà la creació de Museus Cívics a diverses ciutats de Catalunya.

Montoliu defineix el Museu com a:
“Exposició permanent d’exemples i Laboratori pràctic d’idees i projectes de millora urbana, devanint amb el temps un gresol fecund de concentració i estímul per a tota labor sincera en la vital funció de l’autoconsciència cívica. Disciplina cívica, ciència i art a la vegada de la vida urbana”.

Aquestes ressonàncies guien la definició del Museu Viu que volem impulsar: la recerca de veus harmòniques lligades al lloc i la creació d’un laboratori pràctic que ofereixi preguntes i respostes a la situació actual, tot configurant-se com una oportunitat d’acció comunitària singular.


Museu Viu és una iniciativa de:

Sitesize
www.sitesize.net

Sitesize (Espai d’Art)
Monistrol de Montserrat

mail: info(at)sitesize.net