Trobades i paisatges. El pintor Vila-Puig a Tarrega

TROBADES I PAISATGES
El pintor Joan Vila-Puig a Tàrrega 1934 – 1936

Arxiu Comarcal de l’Urgell
Del 10 de novembre de 2023 al 21 de gener de 2024

Museu Tàrrega Urgell
Del 10 de novembre de 2023 al 31 de març de 2024

A través d’una exposició amb dues seus, s’activa un exercici de memòria per tal d’explicar la relació del pintor Joan Vila-Puig amb la ciutat de Tàrrega. Es fa a través de la col·laboració entre l’Arxiu Comarcal de l’Urgell i el Museu Tàrrega Urgell, mostrant molts dels documents que conservem d’aquesta relació i una selecció de les pintures originals fetes durant les seves estades de treball en aquestes comarques. També es vol explicar la rellevància que va tenir a la ciutat l’única exposició que va fer Vila-Puig a l’Orfeó Nova Tàrrega el maig de 1936. Aquesta exposició va ser un moment clau de reconeixement públic a tota una relació que s’havia anat treballant durant anys i que, a partir d’aquell moment, es va convertir en un acompanyament i mestratge cap a les noves generacions de pintors targarins.

Les estades per a pintar a la vall del riu Corb, l’Urgell i la Segarra del pintor Joan Vila-Puig (Sant Quirze del Vallès, 1890 – Bellaterra, 1963) es donaren de manera continuada entre 1927 i 1945. Al seu voltant es teixiren unes sòlides amistats i complicitats professionals, que van propiciar intercanvis culturals, accions creatives i compromisos personals, els quals s’estengueren més enllà d’aquest llarg període. La confluència entre Vila-Puig i la ciutat de Tàrrega, especialment en els anys 1934 i 1936, va ser intensament fructífera. En la qualitat de les teles pintades, en els actes de creació i conversa compartits, en un intercanvi i mestratge artístic que es manifestà tant entre els pintors consolidats com amb els més joves. Es van propiciar unes relacions d’entesa, que implicaren persones dinamitzadores i impulsores culturals, artistes que compartiren de manera generosa les seves obres i sabers amb una Tàrrega encuriosida i compromesa amb el poder de la creació artística en la construcció col·lectiva de la ciutat.

Les trobades entre un pintor de paisatges en el punt més dolç de la seva carrera i una ciutat que volia trobar el seu lloc cultural van facilitar una entesa de complicitat mútua. La Tàrrega vibrant i dinàmica dels anys vint i trenta impulsà el seu reflex cultural amb moltes iniciatives, la creació d’institucions i l’atracció d’artistes. Vila-Puig s’enamora del paisatge d’aquesta terra. Hi ve reiteradament a pintar la seva riquesa plàstica i el seu caràcter propi. El seu pintar solitari davant el motiu està, però, ple de complicitats, de trobades i projectes compartits. El valor i l’atmosfera positiva que comuniquen els documents que ens han deixat aquests fets ens obliguen al seu rescat emocionant. Són records que podem reconstruir a partir de les obres artístiques i els documents que en conservem, així com amb els testimoniatges de les persones que ens ajuden a rescatar-ne les vivències.
Assumim la responsabilitat d’actualitzar la celebració d’aquests rastres i també tot el rescat del que fan permanent. Els intercanvis entre la creació cultural i la construcció d’una identitat feta amb les pròpies eines i compromisos, que ara continua essent igual de necessària i no menys esforçada.

Aquesta exposició mostra especialment, una selecció de les pintures fetes en aquestes comarques i les posa en diàleg amb les obres dels seus amics i coetanis que es troben en les sales de la col·lecció permanent del museu. Es vol remarcar que, a part del valor artístic, aquestes obres participaven d’un fèrtil teixit de relacions i amistats, les quals impulsaren intercanvis creatius i complicitats amb les persones dels grups culturals de la ciutat de Tàrrega.
Aquest nucli de relacions va comptar amb Ramon Novell, Magí Escribà, Àngel Oliveras, Francesc Marsà, Magí Pera, Neus Güell, Miquel Martí, Josep Batlle Campderrós, Josep Balcells, Magí Serés, Jaume Minguell, entre d’altres.

Cal agrair la generositat a les persones i institucions que han prestat obres i documents, que han acompanyat la recerca amb els seus testimonis i han impulsat les accions necessàries perquè aquesta exposició hagi estat possible. Cal remarcar el paper principal que hi han tingut l’exposició al Museu de Tàrrega del centenari del pintor Jaume Minguell, en rescatar el vincle del pintor Vila-Puig amb Tàrrega, i l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, que amb el seu programa de Residències de recerca i creació ha proporcionat el suport i l’acompanyament en la investigació que ha desvetllat la història d’aquests lligams.



Organitza
Arxiu Comarcal de l’Urgell
Museu Tàrrega Urgell
Sitesize

Amb el suport de:
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Consell Comarcal de l’Urgell, Ajuntament de Tàrrega, Diputació de Lleida, Institut d’Estudis Ilerdencs.

Recerca i comissariat
Joan Vila Puig Morera

Disseny expositiu
Frederic Perers 

Disseny gràfic
Javier Gil  actual_is_design