Resolució d’inadmissió (exp. 2014/00403)
La peça que presentem en el marc de l’exposició Nonument aplega la publicació ¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia! i el seu programa d’activitats associat presentat a la convocatoria del Tricentenari de l’onze de setembre de 1714 per a la concessió de subvencions organitzat pel departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, el document de resolució d’inadmissió del mateix departament, el recurs d’alçada interposat per Sitesize i la resposta administrativa.
El projecte expositiu ¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Múrcia! es una recerca de Sitesize sobre el seguiment d’experiències d’aprenentatge popular en diferents enclavaments de la ciutat de Barcelona i d’altres poblacions veïnes. El treball es desenvolupa a partir de material fotogràfic, publicacions gràfiques i material fílmic de diferents arxiu històrics. Es va iniciar al 2011 a la Virreina Centre de la Imatge de Barcelona i va itinerar els anys 2012 i 2013 per diversos llocs, comunitats i institucions culturals de la regió metropolitana de Barcelona (Sabadell, L’Hospitalet i Caldes de Montbui) en les que es proposava una revisió i una implicació local d’aquestes experiències des de la creació cultural actual. La publicació presentada, reuneix part del treball, incorpora noves mirades alhora que reflexiona sobre la construcció de la identitat territorial a partir d’experiències d’emmancipació social i cultural que van tenir lloc al llarg del segle XX a Catalunya, la memòria de les quals es motiu de revisió, revisitació i en alguns casos de recuperació.
El cartell «¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia!» col·locat al barri de La Torrassa-Collblanc de L’Hospitalet, al límit amb Barcelona, en l’època de la República, posava de manifest el sentiment d’exclusió i l’existència d’una societat paral·lela. Sota aquest títol Sitesize aplega el treball en curs, una sèrie de llocs on l’aprenentatge col·lectiu va mostrar la seva força, també les seves contradiccions. Un saber popular lliure que travessa i fueteja la ciutat de Barcelona i la seva perifèria, i que en molts casos va actuar com a resistència activa davant d’amenaces d’anul·lació i repressió.
Els itineraris realitzats durant dos anys que recollim en el llibre –que es presentarà properament en el MACBA en el marc de l’exposició Nonument–, es concreten en llocs, fets, organitzacions comuns, sempre persones lliures que creen i recreen una construcció agitada i serena d’un saber que enllaça amb una manifestació directa de la natura, amb la transformació col·lectiva de les coses, que reescriu amb constància compartida un fil continu d’energia que travessa, comunica i es fixa per acollir la fertilitat creativa i l’alliberament present. La pulicació s’inicia amb una introducció de Manuel Delgado que dona pas a un glossari mínim de termes i referències sorgides al llarg del projecte i que formen part d’aquesta altra memòria feta de recorreguts anònims, monuments invisibles, experiments, combats, creació d’universos i somnis urgents. La publicació també inclou texts d’Isabel Segura, Gerard Horta, Jeffrey Swartz, i les col·laboracions de Nelly Peyró, Eduard Masjuan i Produccions Nòmades.
Resolució d’inadmissió (exp. 2014/00403) és doncs una reflexió sobre la construcció de la memòria que des de les institucions s’imposa com a única i monolítica, sense fissures. Davant d’aquesta capacitat del poder erigim el relat coral que teixeix les memòries fràgils encara que poderoses, que relliga el present a les vides i als anhels dels nostres avantpassats, que en un nou cicle històric encarnem els pobles en la lluita i presa de consciència de la humanitat contra la tirania.
http://www.nuvol.com/opinio/resolucio-dinadmissio-exp-201400403/