El tercer recorregut va estar participat per un nombrós grup de persones de Granollers. Al llarg del matí vem poder constatar que relat de l’aigua a la ciutat és un tema pendent i obre nombroses preguntes. Guiats per la séquia que anava a parar a la fàbrica Fabra i Coats, de la que queda una petita porta a la façana de l’edifici de Roca Umbert, vem anar seguint el seu curs pel carrer princesa, just allà es situen les oficines de la prestigiosa editorial Alpina dedicada a la cartografia.

La ruta va visitar diversos indrets cèntrics rellevants per la història de Granollers relacionats amb l’aigua: el moli gran, l’església de Sant Esteve, el jaciment roma de la plaça Can Trullàs, la plaça de la Porxada, el distribuïdor de l’aigua… entre d’altres. El recorregut es va desplegar amb la realització d’accions en diversos indrets, amb marcatges en alguns trams seguint el raig d’aigua que s’obria pas. La ruta ens va dur al Parc Torres i Villar, lloc especialment abundant en aigua i on es situava la font Verda, una zona d’aiguamolls amb una llacuna segons el relat d’Enric Garcia-Pey. Els dies de pluja el fangar omplia els carrers i es feia evident l’antiga torrentera que discòrdia pel pendent. El parc, en origen projectat com un jardí botànic, s’ha convertit en la zona verda més gran del centre de la ciutat i conserva un petit estany artificial que rememora l’origen d’aquest indret.


Travessem més endavant el carrer del riu Congost, on es conserven encara cases molt antigues, les seves façanes farcides de còdols amb petites finestres i portes ens transporten al Granollers rural. Diversos solars buits ens donen compte de la transformació en curs que opera aquí. La gentrificació avança per donar pas a pisos moderns amb acabats de disseny i deixa entreveure tot un món que desapareix. Ens referim a la tipologia de casa amb pou i pati que generava tota una economia familiar d’autoabastiment amb les hortes properes i l’aigua ben abundant.

El recorregut arribava al riu Congost a l’alçada del Parc de Ponent, des d’allà vem constatar la recuperació ambiental de les aigües i del mateix entorn del riu, també les obres del nou passeig fluvial que comprendrà bona part del centre de Granollers. La renaturalització dels espais propers del riu ha fet possible eliminar el mur de contenció i crear un nou paisatge riberenc.


