Desaparicions. Taller d’intervenció

Memòria històrica i acció cultural local

Un taller iniciativa de Sitesize amb la participació de Pedro G . Romero i Marcel Dalmau, que es realitzarà a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac i a Can Xalant de Mataró. Dins del projecte PRESÈNCIES I DESAPARICIONS. Laboratori d’imaginaris.

Del 4 al 9 d’abril de 2011

DESAPARICIONS, planteja un encontre de reflexió i creació, sobre iniciatives artístiques i culturals                      que participen de la generació de coneixement cultural local, la recuperació crítica de la memòria històrica i la creació d’obres contemporànies de renovació del capital simbòlic comú. Forma part del programa pedagògic PRESÈNCIES I DESAPARICIONS. LABORATORI D’IMAGINARIS, vinculat a l’exposició “Presències i desaparicions: el pintor Joan Vila-Puig i Caldes d’Estrac” de la  Fundació Palau. L’exposició del pintor paisatgista Joan Vila-Puig centrada en la vila de Caldes d’Estrac, ofereix una oportunitat de rellegir i connectar la reflexió artística i cultural actual, amb aquelles obres que afronten la creació vinculades a un escenari cultural i paisatgístic local.

El taller DESAPARICIONS, vol desvetllar com argument d’aproximació al tema l’encàrrec i execució per part del pintor de la pintura de la cúpula de l’església del Carme. La proposta de Vila-Puig fou pintar-hi un celatge, un cel sense figures que d’alguna manera obviava tota la iconografia cristiana lligant l’experiència religiosa amb la presència d’elements d’una religió de la natura. La seva inauguració coincidí amb els fets revolucionaris de juliol del 1936. La pintura es va presentar el dia 16 de juliol, diada de la verge del Carme i el 19, tres dies més tard, l’església va ser incendiada durant els fets revolucionaris de resposta a l’aixecament militar.