Desaparicions. Taller d’intervenció

Can Xalant a Mataró i Fundació Palau a Caldes d’Estrac

Projectes convidats:

Archivo F.X. – Pedro G Romero
Utourism-Utopism – Marcel Dalmau

Objectius i descripció de l’activitat

A partir de l’exposició a la Fundació Palau dedicada al pintor Vila-Puig, el taller indaga sobre les formes de representació i d’activació d’elements presents i latents en l’experiència dels llocs des de les formes creatives de la contemporaneïtat.

El taller vol desvetllar un element especial de la relació de Vila-Puig amb Caldes i que incideix en el valor de les presències i les desaparicions, aquests buits especials i conceptuals poden desencadenar reflexions i propostes creatives per part dels creadors.

El fet a destacar és l’encàrrec i execució per part del pintor de la pintura de la cúpula de l’església del Carme. La proposta de Vila-Puig fou pintar-hi un celatge, que d’alguna manera obviava tota la iconografia cristiana lligant l’experiència religiosa amb la presència d’elements d’una religió de la natura.

L’esdeveniment històric connectat amb aquesta obra, fou que la seva inauguració coincidí amb els fets revolucionaris de juliol del 1936. La pintura es va presentar el dia 16 de juliol i el 19, tres dies més tard, l’església va ser incendiada durant els fets revolucionaris posteriors a l’aixecament militar.

La constatació d’aquest fet que vincula la creació de Vila-puig amb Caldes, ens permet situar diferents formes de creació contemporània que treballen i actualitzen a partir de creacions, l’activació de la memòria en els escenaris locals.

Objectius:

  • Analitzar treballs creatius de resposta crítica a la memòria local com activador de accions culturals.
  • Proposar intervencions artístiques a l’espai públic de Caldes, a partir dels rastres de la memòria i de la creació d’un diàleg de presències.
  • Rescatar elements que retornen la memòria local en l’experiència de l’actualitat conscient.
  • Reconèixer pràctiques creatives que s’insereixen en dinàmiques de construcció cultural local