El miracle de Bellvitge: acció, creació i espai polític en femení

presentació i debat amb:
Isabel Segura Soriano i el col·lectiu Repensar Bon Pastor

Reivindicació veïnal, detall fotografia de Miguel Segovia Aparicio
Mi nombre es Bellvitge [maqueta audiovisual] Sitesize, 2013

lloc: Museu de L’Hospitalet l’Harmonia espai d’Art
hora: 19h
Pl Josep Bordonau i Balaguer, 6 L’Hospitalet de Llobregat
<Metro Línia 1> Carrilet

Una mirada sobre les dones de Bellvitge. La creació, l’acció i l’espai polític des de la perspectiva de gènere, per entendre la construcció social de Bellvitge i per extensió d’altres barris metropolitans. La sessió vol indagar en la proposta creativa, cultural i política diferencial que vàren protagonitzar les dones del barri de Bellvitge així com la representació de les lluites de les dones des de l’imaginari metropolità barceloní.
Quina és la significació política de la participació de les dones en els moviments veïnals? I quins paral·lelismes i/o divergències es poden establir en la condició de les dones en el marc de l’actual cultura, creació i construcció comunitària metropolitana?

Presenta: Josep Maria Solias director del Museu l’Harmonia espai d’Art.
Introdueix la sessió: Elvira Pujol Masip del col·lectiu Sitesize

Convidades:

Isabel Segura Soriano, historiadora i exdirectora del Pla d’Acció i Desenvolupament de les Polítiques de les Dones de l’Institut Catalá de les Dones. Gran coneixedora del feminisme, apassionada de la literatura i l’urbanisme. És autora dels llibres Guía de mujeres de Barcelona. Recorridos históricos (1995), Dones de L’Hospitalet. Itineraris històrics (1998) La Habana para mujeres (2003), Memòria d’un espai (2007) i Viajeras a la Habana (2008).

Maribel Cadenas, Guiomar Castaños i Emmanuela del col·lectiu Repensar Bon Pastor, col·lectiu d’arquitectes, urbanistes i antropòlegs integrat majoritàriament per dones. Treballen i fan recerca en temes d’urbanisme participatiu, com la proposta de remodelació del barri de Bon Pastor amb cero desallotjaments. Han publicat com a Grup de participació A Barcelona la participació canta (2008) i estan preparant un llibre sobre el Concurs Repensar Bon Pastor.

 

Aquesta sessió pública forma part del projecte en procés Mi nombre es Bellvitge [maqueta audiovisual]
un treball de Sitesize sobre les dones que van fer possible la millora de les condicions de vida de Bellvitge en la dècada dels anys 60, 70 i 80. La lluita de les mestresses de casa per fer habitable el barri va prendre especial protagonisme i presència als carrers, així com en la creació de serveis col·lectius com menjadors, bugaderies, tallers i guarderies. La recerca anirà incorporant nous registres, testimonis documentals i la veu d’algunes de les protagonistes de les lluites veïnals del barri, que centrat en els períodes de vida d’aquestes dones obre pas a la reflexió sobre la condició de la dona en la dictadura, la transició i els primers anys de la democràcia.