Bellvitge prepara los festejos de su medio siglo de vida

Cita

LaVanguardia recoge un artículo sobre la exposición y el 50 aniversario de la construcción del barrio:

El barrio de Bellvitge trabaja en la preparación de su 50º aniversario. Comenzó a construirse en 1965 y se desarrolló casi de la noche a la mañana. La Asociación de Vecinos (AVV) de Bellvitge y el Centro de Estudios de L’Hospitalet (CEL’H) impulsan el proyecto Bellvitge50, una propuesta que pretende recopilar los materiales generados en la zona durante este medio siglo de vida, producir nuevos y diseñar contenidos pedagógicos para que los escolares de la ciudad se puedan acercar al desarrollo de esta zona, una de las más mediáticas de L’Hospitalet.

El primer paso es la exposición Vivimos en Bellvitge. ¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia!, que se puede ver hasta el 18 de marzo en espacio L’Harmonia del Museo de L’Hospitalet.

leer más: http://www.lavanguardia.com/local/baix-llobregat/20130219/54366865487/index.html

El miracle de Bellvitge: acció, creació i espai polític en femení

presentació i debat amb:
Isabel Segura Soriano i el col·lectiu Repensar Bon Pastor

Reivindicació veïnal, detall fotografia de Miguel Segovia Aparicio
Mi nombre es Bellvitge [maqueta audiovisual] Sitesize, 2013

lloc: Museu de L’Hospitalet l’Harmonia espai d’Art
hora: 19h
Pl Josep Bordonau i Balaguer, 6 L’Hospitalet de Llobregat
<Metro Línia 1> Carrilet

Una mirada sobre les dones de Bellvitge. La creació, l’acció i l’espai polític des de la perspectiva de gènere, per entendre la construcció social de Bellvitge i per extensió d’altres barris metropolitans. La sessió vol indagar en la proposta creativa, cultural i política diferencial que vàren protagonitzar les dones del barri de Bellvitge així com la representació de les lluites de les dones des de l’imaginari metropolità barceloní.
Quina és la significació política de la participació de les dones en els moviments veïnals? I quins paral·lelismes i/o divergències es poden establir en la condició de les dones en el marc de l’actual cultura, creació i construcció comunitària metropolitana?

Presenta: Josep Maria Solias director del Museu l’Harmonia espai d’Art.
Introdueix la sessió: Elvira Pujol Masip del col·lectiu Sitesize

Convidades:

Isabel Segura Soriano, historiadora i exdirectora del Pla d’Acció i Desenvolupament de les Polítiques de les Dones de l’Institut Catalá de les Dones. Gran coneixedora del feminisme, apassionada de la literatura i l’urbanisme. És autora dels llibres Guía de mujeres de Barcelona. Recorridos históricos (1995), Dones de L’Hospitalet. Itineraris històrics (1998) La Habana para mujeres (2003), Memòria d’un espai (2007) i Viajeras a la Habana (2008).

Maribel Cadenas, Guiomar Castaños i Emmanuela del col·lectiu Repensar Bon Pastor, col·lectiu d’arquitectes, urbanistes i antropòlegs integrat majoritàriament per dones. Treballen i fan recerca en temes d’urbanisme participatiu, com la proposta de remodelació del barri de Bon Pastor amb cero desallotjaments. Han publicat com a Grup de participació A Barcelona la participació canta (2008) i estan preparant un llibre sobre el Concurs Repensar Bon Pastor.

 

Aquesta sessió pública forma part del projecte en procés Mi nombre es Bellvitge [maqueta audiovisual]
un treball de Sitesize sobre les dones que van fer possible la millora de les condicions de vida de Bellvitge en la dècada dels anys 60, 70 i 80. La lluita de les mestresses de casa per fer habitable el barri va prendre especial protagonisme i presència als carrers, així com en la creació de serveis col·lectius com menjadors, bugaderies, tallers i guarderies. La recerca anirà incorporant nous registres, testimonis documentals i la veu d’algunes de les protagonistes de les lluites veïnals del barri, que centrat en els períodes de vida d’aquestes dones obre pas a la reflexió sobre la condició de la dona en la dictadura, la transició i els primers anys de la democràcia.

Inauguració Vivimos en Bellvitge_

Imagen

Inauguració de l’exposició al Museu L’Harmonia

Inauguració de l’exposició al Museu L’Harmonia

Imauguració de l’exposició al Museu l’Harmonia

Imauguració de l’exposició al Museu l’Harmonia

Vista sala de l’exposició al Museu l’Harmonia

Vista sala de l’exposició al Museu l’Harmonia

Inauguració de l’exposició al Museu l’Harmonia

Vivimos en Bellvitge_¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia!

Vivimos en Bellvitge
¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia!
Inauguració 14 de febrer a les 19.30h

Exposició del 15 de febrer al 24 de març
Museu de L’Hospitalet l’Harmonia espai d’Art
PL Josep Bordonau i Balaguer, 6 CP: 08901

Horaris:
Laborables de 10 a 13h i de 17h a 20h
Dissabtes i diumenges de 11h a 14h
Dilluns i festius tancat
ENTRADA GRATUïTA

Tren al pas a l'avinguda Amèrica a Bellvitge

Tren al pas a l’avinguda Amèrica a Bellvitge
Antonio Closas Díaz, Arxiu Municipal de L’Hospitalet

Aquesta exposició es presenta com un diàleg obert amb la ciutat i amb algunes experiències del barri de Bellvitge, un itinerari possible pels imaginaris i per les vivencies d’habitar aquest barri de L’Hospitalet. El punt de partida és un treball en procés que s’articula entre diferents comunitats i col·lectius en la definició de les seves identitats i representacions, així com de l’imaginari del territori .

Al 2015 es celebrarà el 50 aniversari de la construcció del barri. L’associació de veïns de Bellvitge i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet impulsen el projecte Bellvitge50 una proposta que vol recopilar els materials generats al barri en aquests 50 anys, produir-ne de nous i disenyar un ventall de materials pedagògics per tal de facilitar que les histories de Bellvitge esdevinguin als curriculums dels centres educatius del barri i de L’Hospitalet.

Des de L’Harmonia volem aportar una mirada des de la creació contemporània i obrir un espai de trobada i de reflexió al fet de la celebració de l’aniversari de Bellvitge. Ens agradaria poder activar un espai comú ple de diferències i des d’on les pràctiques, espais i col·lectius més invisibilitzats en la construcció de la memòria històrica puguin reescriure un ventall de relats que problematitzin des d’on, com i el per què de les narracions normalitzadores

L’exposició es vertebra en dos eixos:
Vivimos en Bellvitge i ¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia!

 

 

Esta exposición se presenta como un diálogo abierto con la ciudad y con algunas experiencias del barrio de Bellvitge, un itinerario posible por imaginarios y por las vivencias de habitar este barrio de L’Hospitalet. El punto de partida es un trabajo en proceso que articula entre diferentes comunidades y colectivos en la definición de sus identidades y representaciones, así como del imaginario del territorio.

En el 2015 se celebrará el 50 aniversario de la construcción del barrio. La Asociación de vecinos de Bellvitge y el Centro de Estudios de L’Hospitalet impulsan el proyecto bellvitge50 una propuesta que quiere recopilar los materiales generados en el barrio en estos 50 años, producir otros nuevos y diseñar un abanico de materiales pedagógicos para facilitar que las historias de Bellvitge aparezcan en los curriculums de los centros educativos del barrio y de L’Hospitalet.

Desde L’Harmonia queremos aportar una mirada desde la creación contemporánea y abrir un espacio de encuentro y de reflexión a la celebración del aniversario de Bellvitge. Nos gustaría poder activar un espacio común lleno de diferencias y desde donde las prácticas, espacios y colectivos más invisibilizados en la construcción de la memoria histórica puedan reescribir un abanico de relatos que problematicen desde dónde, cómo y el por qué de las narraciones normalizadoras.

La exposición se vertebra en dos ejes:
Vivimos en Bellvitge y ¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia!

———————————————————————————

Organitza:
LaFundició
Sitesize

Amb la col·laboració de:
IES Bellvitge
Candel’Hart

Amb el suport de:
Generalitat de Catalunya Oficina de suport a la iniciativa Cultural
Museu l’Harmonia