Viatge a la Utopia_

¡CATALUÑA TERMINA AQUÍ! ¡AQUÍ EMPIEZA MURCIA!
Inauguració 27 de maig a les 18.30h
+ presentació a càrrec de José Luis Oyón, El viatge a la utopia: Reclus nòmada

Exposició del 27 de maig al 17 de juny de 2012
El Centre. Ateneu Democràtic i Progressista.
Corredossos de baix, 1 – Caldes de Montbuí

Aquesta exposició es presenta com un recorregut obert i inconclús. El cartell «¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia!» col·locat al barri de la Torrassa-Collblanc, al límit amb Barcelona, en l’època de la República, posava de manifest el sentiment d’exclusió i l’existència d’una societat paral·lela. Sota aquest títol apleguem una sèrie de llocs. Espais on l’aprenentatge col·lectiu va mostrar la seva força, també les seves contradiccions. Un saber popular lliure que travessa i fueteja la ciutat de Barcelona i la seva perifèria, i que en molts casos va actuar com a resistència activa davant d’amenaces d’anul·lació i repressió.

Proposem amb l’itinerari de l’exposició per diferents centres culturals, revisitar alguns dels llocs on el poble va trobar la seva manera d’actuar, pensar i fer de la cultura un mitjà alliberador. Un trajecte d’anada i tornada cap a l’emancipació cultural mitjançant tres passatges per l’edició d’enguany: ¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia!, El Jardí de l’Amistat i Dones Lliures.

 

El viatge a la utopia: Reclus nòmada

Imagen

Entrevista a José Luis Oyón, professor i investigador d’historia urbana, dins del Cicle Nòmades, sobre la figura d’Elisée Reclus, geògraf francés i un dels pares fundadors de l’anarquisme. Elisée Reclus va fer del nomadisme una experiència de vida i font de les seves reflexions sobre la geografia, la llibertat de l’individu i la fusió ciutat-natura.

Vídeo produït per produccions Nòmades amb la col·laboració de Marta Serra